Februari: maand van de gebitscontrole

Hoe is de gebitskwaliteit van jouw kat?

In mijn salon kijk ik bij elke trimbehandeling het gebit na, mits de kat het toelaat uiteraard. Het doel van de trimsalon is de kat van pijnlijke klitten en vilt afhelpen, dit is functioneel en staat voorop, als de kat het daarna nog toelaat om het gebit na te kijken doe ik dat.

Uiteraard ben ik geen dierenarts, maar ik benoem wat ik zie: rood tandvlees, tandplaque, afgebroken kiezen, of wat ik dan ook al opmerk .... en verwijs dan door naar de dierenarts.

Maand van de gebitsverzorging

Veel dierenartsen doen in februari mee aan de Maand van de gebitsverzorging. Dit is een landelijke campagne die erop gericht is gebitsproblemen bij je dier te ontdekken. Dierenartsen die hier aan meewerken zullen vaak een gratis gebitscontrole uitvoeren en advies geven over de gebitsverzorging van je huisdier. Soms zullen dierenartsen korting geven als je gelijk een afspraak maakt voor eventuele verdere behandeling.

Kijk op Gebitsverzorging bij honden en katten is hard nodig! | Maand van de Gebitsverzorging  om te kijken of jouw dierenarts een actie heeft.

Voorbereidend werk vanuit Kattentrimsalon Ilse

Ik ben zo vrij geweest om enkele dierenartsen in de regio te bellen om te vragen of zij dit jaar, 2025, meedoen met de maand van het gebit.

  • Met Dierenkliniek Ter Gouwe in Bergen op Zoom had ik een ontzettend positief gesprek met een assistente. Zij doen in februari gratis gebitscontroles en op eventuele vervolgbehandelingen krijg je 10% korting. Wel adviseert zij om op tijd een afspraak te maken, want van deze actie wordt veel gebruik gemaakt. Ook hebben zij interessante informatie op hun website staan over gebitsproblemen.
  • Dierenkliniek de Eendracht in Tholen heeft geen speciale actie. Tijdens de jaarlijkse controle wordt het gebit sowieso nagekeken.
  • Dierenartsenpraktijk de Zuidwesthoek heeft een actie. Aan de telefoon kon er nog niets over gezegd worden, binnenkort wordt er een mail gestuurd naar de klanten waarin staat wat zij doen aan de maand van de gebitsverzorging.
  • Dierenartsenpraktijk Lepelstraat heeft dit jaar geen actie.
  • Dierenkliniek Steenbergen had nog geen informatie over eventuele acties, mijn klanten kunnen best zelf contact met hun opnemen.

Onze eigen Lucy, maart 2023

In maart 2023 is onze Lucy bij de dierenarts geweest om haar gebit te laten reinigen en slechte kiezen te laten verwijderen.

Op deze foto zie je dat het bovenste kiesje in de onderkaak prikte, hier heeft ze een week medicijnen voor gekregen en uiteindelijk is de bovenste kies alsnog verwijderd.

Lucy haar gebit 15 maanden later, juni 2024 ...

FORL

Lucy heeft FORL, oftewel Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, of kortgezegd Resorptie Laesie is een gebitsaandoening bij de kat. Het kan bij alle katten voorkomen, maar we zien het relatief wat vaker bij raskatten.

Bij deze aandoening wordt de wortel van één of meerdere tanden aangetast. De aantasting breidt zich vervolgens uit naar het oppervlak en het glazuur.

Dit zorgt ervoor dat een stukje van de tand letterlijk oplost (resorptie). De tand of kies verzwakt en leidt uiteindelijk tot afbrokkelen of zelfs afbreken van de tand of kies.
FORL wordt ook wel tandhalslaesie of resorptie laesie genoemd.

Bron: klik hier om naar de bron te gaan en nog meer informatie te lezen.

Dentale röntgenfoto's van Lucy haar gebit, juni 2024

Op deze foto's kan je duidelijk zien dat de wortels aangetast zijn, de rechter kies (op de foto met de 2 kiesjes) was het enige goede kiesje dat zij nog had, die heeft de dierenarts ook verwijderd.

Dit hebben ze er allemaal uitgehaald in juni 2024

Onze Lucy gaat nu "tandloos"door het leven

Op onderstaande foto zit er nog een ontsteking, na een antibiotica-kuurtje is dit mooi genezen.

Wat kun je thuis doen?

Let vooral op de volgende symptomen:

  • Onaangename geur uit de bek.
  • Minder eten.
  • Moeizamer of langzamer brokken eten, kleine kruimeltjes achterlaten bij het eten.
  • Kop schuin houden tijdens het eten, schudden met de kop.
  • Met de poten de bek afvegen, vooral na het eten. 
  • Kwijlen, speeksels, of het hebben van een natte bek.
  • Gedragsveranderingen in het algemeen: verminderde activiteit, pijn, agressie.
  • Uiteraard vachtproblemen niet te vergeten, als een kat pijn heeft in z'n bekje laat hij zijn vachtverzorging vaak achterwege.

Een tip voor als het niet lukt om in het bekje van je kat te kijken:

Maak een slowmotion filmpje tijdens het gapen van de kat, zodat je daarna het beeld kunt stopzetten en kijken of je iets ziet dat niet klopt. Dit is een goede controle om regelmatig uit te voeren tussen de jaarlijkse check up bij de dierenarts.

Kijk vooral naar geelverkleuring aan tanden en kiezen, tandplak, rood of bloedend tandvlees.

    Uiteraard zijn er nog veel meer gebitsproblemen, dan enkel Forl

    Een voorbeeld uit de kattentrimsalon

    Op een gegeven moment had ik een prachtige ragdoll van 2 jaar in mijn salon. Tijdens het controleren van het gebit zag ik dat het tandvlees erg rood was en dat er een snijtand (dit zijn de kleine tandjes vooraan boven en onder, tussen de hoektanden) ontbrak.

    De eigenaar heeft gelijk een afspraak bij de dierenarts gemaakt, na bezoek daaraan bleek helaas dat alle kiezen getrokken moesten worden en dat de oorzaak waarschijnlijk genetisch bepaald is.


    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.