Na wat ik afgelopen maanden aan kennis heb opgedaan in mijn kattentrimsalon en door het praten met kattenbaasjes wil ik heel graag een mededeling doen over vlooien en de bestrijding hiervan. In de jaren ervaring die ik heb met katten trimmen, heb ik nog niet eerder een seizoen meegemaakt waarin ik zoveel vlooienpoepjes en/of vlooien gezien heb bij katten.
Op Google vind je hierover meerdere meningen, onder andere dat vlooien resistent worden voor bepaalde producten en op een andere site lees je het tegenovergestelde. Onderstaande 3 titels heb ik willekeurig van Google gehaald, geloof niet gelijk wat je leest, verdiep je altijd verder en praat met mensen en ervaringsdeskundigen en volg je eigen gezonde verstand.
Als je huisdier resistent is voor vlooienbestrijdingsdruppels (Dierenartsenpraktijk Anna Deen)
Net zoals bepaalde bacteriën resistent kunnen worden voor een medicijn als antibiotica, kunnen ook vlooien een resistentie voor een bepaald middel ontwikkelen. Als jij al heel lang hetzelfde middel gebruikt, kan het dus zijn dat de werkzame bestanddelen hun werk niet meer goed doen. In dat geval kan het een oplossing zijn om voor een ander soort vlooienbestrijdingsdruppels te kiezen.
Klik hier om te zien van welke bron deze informatie komt.
Wat maakt een vlooienmiddel een goed vlooienmiddel? (Delta dierenartsen)
- Snelle werking. Vlooien veroorzaken ernstige jeuk en kunnen ook ziekten overbrengen. Hoe sneller de vlooien dood zijn, hoe minder eitjes er kunnen worden gelegd, hoe minder de omgeving geïnfecteerd wordt.
- Direct dodend zonder dat de vlo hoeft te bijten. Dit vermindert het risico op overdracht van ziekten en voorkomt ook vlooienallergie. Een vlooienallergie ontstaat als reactie op het speeksel van de vlo.
- Liefst een werking tegen larven en/of eitjes. Dit draagt er aan bij dat uw huis eerder vlo-vrij is in vergelijking met een middel dat alleen de volwassen vlooien doodt.
- Veilig voor mens en dier. Dit spreekt voor zich, maar is bij de ouderwetse vlooienmiddelen nog wel eens een probleem. Voor de moderne middelen is dit in orde.
- Geen resistentie. Vlooienbandjes en vlooienshampoo’s bevatten vrijwel altijd verouderde middelen waartegen vlooien resistent zijn. Het is dus zonde van uw geld.
- Makkelijk toe te dienen. Een kauwtablet één keer per drie maanden of een spot-on (pipet) één keer per maand is een stuk gebruiksvriendelijker voor u en uw dier dan een sprayflacon of shampoo. Wie het lastig vindt om driemaandelijks of maandelijks te behandelen kan een moderne generatie vlooien/tekenband (tot 8 maanden werkzaam) een uitkomst zijn.
- Klik hier om te zien van welke bron deze informatie komt.
Resistentie tegen vlooienmiddel (plein.nl)
Resistentie tegen vlooienmiddelen speelde een rol in de jaren 80, maar is vandaag de dag achterhaalt. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat er tegen de werkzame stof in diverse middelen geen resistentie is aangetoond. Soms kan het zijn dat er toch nog vlooien aanwezig zijn op het huisdier, ondanks een recente behandeling met een anti-vlooien middel. Dit kan niet worden veroorzaakt door resistentie maar zal mogelijk voortkomen voordat het middel niet correct is toegediend. Een vlooienband kan te los zitten, een vacht kan nat geworden zijn te kort na toedienen van een spot-on of bij tabletten de werkzame stoffen onvoldoende zijn opgenomen. Lees daarom altijd zorgvuldig de bijsluiter van de middelen, om dit te voorkomen.
Klik hier om te zien van welke bron deze informatie komt.
Mijn conclusie:
Lees jezelf goed in, vergelijk alle adviezen met elkaar en denk logisch na. Als je kat behandeld is met een product dat niet werkt, ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts en bespreek daar een plan van aanpak.
Laat je dit te lang aanslepen, kom je voor je het weet met een vlooienplaag te zitten, en geloof me, dat is echt het allerlaatste dat je wil meemaken.
Een heel belangrijke tip die ik wil meegeven is: schaam je nooit dat je huisdier vlooien heeft, je kunt vlooien via je schoenen, handtas, enz meebrengen naar je eigen huisdieren.
Bekijk vooral ook deze website over vlooienbestrijding bij huisdieren.
Zelf ben ik niet opgeleid om mensen te adviseren in wat wel of niet te gebruiken, ik kan enkel putten uit mijn eigen ervaring en de vele verhalen die ik hoor van de kattenbaasjes die ik spreek. Mijn ervaring in dit geval is: goedkoop is duurkoop, ga naar de dierenarts voor goed advies.
Als ik vlooien of vlooienpoepjes ontdek bij een kat die bij mij op de trimtafel zit ben ik genoodzaakt om een toeslag aan te rekenen.
Op onderstaande foto's zie je op een keukenpapiertje vlooienpoepjes waarop ik water heb gedruppeld. Deze poepjes worden dan roodbruin van kleur. Dit is het bloed (van het gastdier) waarmee de vlo zich gevoed heeft. Zo kan ik ontdekken of het vlooienpoepjes zijn dat de kat heeft of dat het gewoon vuiltjes zijn die in de vacht zitten.
De laatste foto kan nogal choquerend overkomen, dit is van een kat die 2 weken geleden behandeld is met een product dat niet bij de dierenarst is aangeschaft en waar nu een vlooienplaag ontstaan is. De foto van de vlo heb ik gehaald van de website van het LICG.
Reactie plaatsen
Reacties