Vachtverzorging in de winter

Haarzakjes

In het voorjaar en in de zomer, wanneer de dagen lang zijn en er veel licht is, is de vachtgroei maximaal.

Als de dagen weer korter worden (rond oktober / november) stoppen de meeste haarzakjes met nieuwe haartjes aanmaken. Er zijn nog maximaal 10% van de haarknoppen actief, dit betekent dat de kat het de hele winter met dezelfde vacht moet doen. 

Rekening houdend met wat ik jullie in mijn vorige blog vertelde over het statisch worden van de vacht en naarmate de winter vordert een slechtere kwaliteit vacht, is het nu hét moment om heel alert te zijn qua vachtverzorging van je kat.

 

Wat doe je in de winter?

Controleer elke dag de vacht goed met je vingers

Beginnende klitjes kun je uitpluizen met je vingers. Lukt dit niet, gebruik dan de combikam met de eerste 2 tanden van het brede gedeelte (de smalle kant gebruiken we nooit). Zet de kam op de knoop alsof je een taart aansnijdt en pluis zo de in elkaar gegroeide haartjes uit elkaar.

1 Keer per week voorzichtig doorkammen met de combikam.

De slickerborstel mag 1 keer per week gebruikt worden.

Met het microvezeldoekje (nat of droog) aaien mag elke dag.

Let goed op de luchtvochtigheid in huis.

Ontzettend lastig, maar probeer de kat zo min mogelijk te aaien als je merkt dat haar vacht statisch is. Je kunt zo "elektrische schokjes" aan je kat geven, en dat is pijnlijk en kan de kat ervaren alsof ze gestraft wordt.

Houd de vacht extra in de gaten als het vriest.

 

Hoe gebruik je de combikam?

Begin onderaan op de rug, bij de staart, en werk naar boven. Til stukjes van de vacht op en kam laagje voor laagje door.  Kam niet constant op 1 plek, maar werk langzaam naar boven toe. Kam nooit met volledige halen door de vacht, altijd met kleine stukjes en met de haarrichting mee. 

 

Gebruik van de slickerborstel:

Begin bovenaan, bij de hals, ga in kleine haaltjes over de vacht zonder kracht te zetten, met de haarrichting mee, van boven naar beneden.

 

Borstel en kam niet over dezelfde plek. Het enige doel is de kat helpen om losse haren te verwijderen en niet om goede haren uit te trekken die nog niet klaar zijn om los te laten.

 

Als je de vachtproblemen zelf niet kan verhelpen, maak dan zo snel mogelijk een afspraak door op ondergaande button te klikken.

Mijn kennis heb ik opgedaan bij het HKI in Bunnik, door docenten Hennie Schuit en Jet Bijen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.