De reismand!
Of het is om naar de trimmer of dierenarts te gaan of om je kat op te halen bij de cattery. Om je kat te vervoeren is het belangrijk dat de transportmand comfortabel en veilig is voor je kat.
Het is voor zowel jou als voor je kat belangrijk dat je het reizen met de kat zo kalm en stressvrij mogelijk laat verlopen.
Waar voldoet een goede reismand aan?
- Gemaakt van stevig materiaal zoals kunststof, wat ook makkelijk schoon te maken is.
- Kies voor een mand die langs de voorkant geopend kan worden en waarvan de bovenste helft te verwijderen is, zo kan de kat eventueel in zijn mandje getrimd worden.
- Voor katten met een heel erg grote aversie voor reismandjes is een mand met bovenlader nog makkelijker.
- Kies een ruime transportmand, zodat je kat kan zitten, staan en comfortabel kan liggen. Bij grotere rassen heb je een grotere reismand nodig.
- Sterke draagbeugel, zodat je de mand zonder problemen kunt optillen en vervoeren. Beter is nog om de reismand met 2 handen op tillen, dit voor de veiligheid als er iets met de draagbeugel zou gebeuren en het wiebelt minder voor de kat.
- Voldoende ventilatiesleuven.
Zelf gebruik ik voor mijn ragdolls tot grote tevredenheid deze ruime, stevige mand, de Ferplast Atlas 20, deze is er in verschillende maten (herkenbaar aan het cijfer achteraan).
Bij Zooplus (ik plaats de link niet omdat die vaak verandert, geef in de zoekfunctie: Sandy in en dan kom je bij de mand uit) verkopen ze een handige stoffen mand, deze vind ik wel klein, en gebruik ik enkel voor Lucy, die 4,50 kg weegt. Kaï weegt 6,5 kilo en hij gaat altijd in de eerder benoemde reismand.
Qua afwasbaarheid verkies ik een kunstof reismand boven een stoffen mand, kunstof vind ik toch altijd beter te reinigen dan stof.
Positieve link met de reismand
Laat je kat zo jong mogelijk al aan de reismand wennen. Zorg ervoor dat de transportmand een veilige haven wordt en dat de kat er altijd toegang tot heeft. Zet de mand op een goede, veilige plek waar je weet dat de kat hem zal gebruiken en leg er een zacht dekentje in. Je kan ook een deken over de reismand leggen, zodat het een lekker knus en beschut plekje wordt voor je kat. Zoek uit wat jouw kat het fijnst vindt.
Als je de transportmand enkel tevoorschijn haalt als je de kat moet vervoeren, en dit is praktisch altijd om naar de dierenarts of de kattentrimmer te gaan, dan gaat de kat hier een negatieve associatie aan koppelen.
Stappenplan gewenning
- Lees eerst alle tips voordat je aan de gewenning begint, in verband met de voorbereidingen.
- Leg enkele dagen van tevoren een schoon dekentje of handdoek op een favoriet plekje van de kat, zodat deze goed doordrongen raakt van goede feromonen.
- Er zitten ongetwijfeld nog oude geuren van stress in de reismand. Maak de transportmand eerst goed schoon met een sopje van Dreft, droog goed na en ontsmet daarna met koud water en bleek (zelf doe ik dit in bad of douche) en laat het aan de lucht drogen.
- Knip een droogloopmatje, met antislip onderkant op maat van de bodem van de reismand, leg deze onderin.
- Leg het dekentje of handdoek waar de goede geurtjes van de kat aanzitten hier bovenop.
- Als de angst voor de mand erg groot is, haal je de bovenkant eraf zodat het mandje minder herkenbaar is als transportmand. De mandjes hebben hoge randen, dit zorgt voor een veilig gevoel bij katten, omdat ze nog langs alle kanten kunnen vluchten.
- Zoek naar manieren die bij je kat passen om hem zo ver te krijgen dat hij in de buurt van de transportmand komt. Kijk wat jouw kat leuk vindt en of je dat naast of in de mand kunt nabootsen. Mijn katten houden bijvoorbeeld heel erg van krabkarton, dat zou je er dan in kunnen leggen, of een kartonnen doos, blijf zoeken naar wat jouw kat naar de reismand kan lokken.
- Zet de mand op een rustig plekje neer en zorg dat je kat altijd in de reismand kan en maak ze zo uitnodigend mogelijk.
- Verleid de kat om in de buurt te komen door af en toe een snoepje neer te leggen, steeds dichter bij de mand en uiteindelijk er in.
- Ook kan je, als je met je kat aan het "jagen" bent met de hengel, de prooi steeds dichter en dichter bij de reismand brengen, en als je klaar bent met spelen dichtbij de mand een snoepje aanbieden.
- Op deze manier zal je kat de reismand als iets positiefs gaan ervaren en voor minder stress zorgen.
- Geef je kat elke dag op hetzelfde moment iets lekkers in de reismand.
- Als de kat er zonder problemen in gaat, doe dan het deurtje even dicht en gelijk weer open. Beloon je kat als hij rustig blijft.
- Blijf dit herhalen en doe het deurtje steeds iets langer dicht.
- Houd een bepaalde stap zolang vol totdat je merkt dat je kat het OK vindt om verder te gaan met de gewenning.
- Volgende stap is de mand even optillen, todat je bij de laatste stap komt en dat is een rondje door je huis lopen. Draag het mandje liever niet bij de handgreep, maar til het met beide handen op. Anders gaat het mandje heel erg wiebelen.
- Als je kat de reismand als een lekkere slaapplaats of veilig schuilplek gaat zien dan weet je dat je kat de mand als een positief iets is gaan zien.
- Na vervoer maak je de volledige mand weer schoon, zoals eerder beschreven, dekentje en antislip matje wassen en een "veilig" dekentje met positieve feromonen in het mandje leggen.
- Start weer met je routine van snoepjes geven. Het kan zijn dat je enkele stappen terugmoet.
- Werk altijd in kleine stapjes, hou dezelfde stap een tijdje vol voordat je verder gaat naar de volgende. Merk je dat je te snel gaat, ga dan een stapje terug. Dwing je kat tot niets!
Niet handig, maar als het niet anders kan
Uiteraard is het beter als je kat al gewend is aan de reismand, maar moet je al naar de dierenarts of trimmer voordat je de training aan de reismand hebt afgerond?
Zet de transportmand tegen een muur, pak de kat en ga op je knieën ervoor zitten. Begeleid je kat in het mandje en doe het deurtje dicht.
Werkt dit helaas niet, zet dan het mandje op de achterkant, met de deuropening naar boven. Laat de kat met de achterpoten in de mand zakken en doe het deurtje dicht. In dit geval is een reismand met bovenlader handiger. Maak er geen strijd van.
Horrorverhaal versus positieve ervaring
Stel je voor: je bent een kat en ligt thuis lekker te slapen op een warm plekje, je baasje komt naar je toe, pakt je op en wil je in een transportmand doen. Jij gaat helemaal in verzet en denkt: no way dat ik daar inga. Als je dan echt pech hebt pakt je baasje je bij je nekvel* en pakt je poten bij elkaar en doet je zo de reismand in.
Daarna word je met reismand en al opgetild en dat ding wiebelt als een malle, dat gewiebel houdt enkele minuten aan, dan word je met mand en al in een grote bak (auto) gezet, waar je niets ziet en hoor je ineens een oorverdovend geluid (motor van de auto) en voel je allerlei trillingen. Dit houdt best lang aan, in je mandje wordt je van links naar rechts geslingerd. Na een eindeloze tijd word je weer opgetild en gaan jullie een ruimte in waar je allerlei vreemde geuren ruikt van andere dieren, heel veel stressgeur, je hoort andere katten miauwen, honden blaffen .... Als je extra pech hebt word je hier op de grond gezet en komen er honden aan je transportmand snuffelen ... Daar zitten jullie weer een eindeloze tijd en je stresslevel neemt alsmaar toe.
Uiteindelijk voel je je mand weer bewegen, alles wiebelt weer en je wordt ergens neergezet en ineens grijpen er 2 grote handen in de reismand en word je eruit gehaald ....
Hopelijk is dit een horroverhaal dat enkel maar een tekst is. De clue van dit verhaal is: verbeeld je in wat een kat meemaakt, als hij zomaar uit het niets in een reismand wordt gezet en naar de dierenarts of trimmer gebracht wordt.
Dit geeft ontzettend veel stress: je kat raakt al gestresst omdat hij uit zijn diepe slaap vanuit zijn warm plekje wordt opgetild, daarna de reismand, dan de autorit, dan de nare geuren en geluiden in de wachtruimte, daarna komt pas de behandeling bij de dierenarts of trimmer.
Als je al deze stressfactoren bij elkaar optelt, dan ben je heel erg aan het stress-stapelen. Bij katten die als kitten een goede socialisatieperiode hebben gehad, en waar voldoende bronnen in huis zijn, zodat de kat weinig stress ervaart, is een bezoek aan de trimsalon of de dierenarts iets wat ze er meestal wel bij kunnen hebben.
Voor sommige andere katjes kan dit wel eens de druppel zijn waardoor ze totaal niet te helpen zijn eens ze eenmaal op de (voor hun) plaats des onheils zijn! Komt daarbij dat de ontlading op de trimtafel de ervaring is die ze meenemen naar een volgende ervaring, waardoor ze al niet meer in hun mandje willen en al helemaal niet getrimd willen worden.
Hoe minder stress de tocht naar de dierenarts of trimmer oplevert, hoe groter de kans dat ze een positieve ervaring aan kunnen leren op de trimtafel.
*Nekvel: NOOIT DOEN! Een moederpoes pakt kittens enkel in de nek bij noodgevallen. Dit doet ze totdat de kittens te groot worden. Logisch uiteraard, moederpoes kan het gewicht niet meer dragen en als het kitten groter wordt is het erg pijnlijk om bij de nek opgepakt te worden. Dit wordt dan een erg negatieve ervaring voor de kat.
Waarom is het zo belangrijk om de kat te laten wennen aan de reismand?
- Katten zijn veel rustiger in de salon als er geen worsteling aan te pas kwam om de kat in zijn reismand te krijgen.
- Daardoor zijn ze makkelijker te trimmen.
- Een volgende keer kan het nóg moeilijker zijn om de kat in de reismand te krijgen of te trimmen. En dan hebben we het nog niet over de enorme stress voor eigenaar en kat!
- Als de stress-opstapeling zich "uit" op de trimtafel dan leert de kat dat de trimbehandeling een negatieve ervaring is en een volgende keer zal de kat nog slechter te behandelen zijn en nóg slechter in zijn mandje te krijgen zijn.
- Bij noodgevallen, zoals brand of waterschade in huis, is het belangrijk dat je je kat snel in de mand kunt doen.
Extra hulp
Erg gestreste of bange katjes kunnen misschien wat extra hulp gebruiken. In mijn salon werk ik het liefst met valeriaan, catnip, allerlei snoepjes, speeltjes. Ik heb een grote trukendoos om je kat af te leiden. Helaas reageren erg bange katjes hier vaak niet op.
Bij de dierenarts kan iets voorgeschreven worden, zoals Gabapentine, of Bonqat. Vraag er naar bij je dierenarts.
Meerdere katten?
Let op! Heb je meerdere katten, gebruik dan voor elke kat een individueel reismandje.
Ook al zijn de katten dikke vriendjes, als er zich iets voordoet waardoor de ene kat stress ervaart, kan die zijn boosheid afreageren op de andere kat. Dan wil je ze niet in 1 reismandje hebben zitten.
Tuigje
Als er zich onverhoopt iets voordoet, bijvoorbeeld tijdens het uitstappen uit de auto, een hond die ergens begint te blaffen, een andere kat die uit de bosjes springt .... Dit lijken misschien beren op de weg, maar om de kat zo stressvrij mogelijk op de trimtafel te krijgen is het belangrijk om zoveel mogelijk stressfactoren uit te sluiten.
Dit gewenningsplan is voortgekomen uit mijn eigen ervaring in de trimsalon, de lessen tijdens mijn opleiding en de webinars die ik achteraf heb gevolgd en de ervaring die ik heb opgedaan tijdens het traject met mijn eigen katten bij Lekker in je Vacht - Behandel en Adviescentrum voor Kattengedrag en Welzijn.
HKI | Cursus kattentrimmen (huisdierkennis.nl)
Als ik iets over het hoofd gezien heb of als je nog aanvullingen hebt stuur me dan een privé-berichtje.
Heb je nog meer vragen, of loop je ergens tegenaan tijdens de gewenning, app me dan zodat we kunnen kijken wat er nog meer mogelijk is +31627094289
Een afspraak inplannen kan via onderstaande button!
Reactie plaatsen
Reacties